Objavljeno 09. lipanj 2014 u kategoriji Savjeti za roditelje

[Čitatelji] – Priča mame Marine

Poštovani, čitam Vaš portal i jako jako mi je zanimljiv. Iako moram priznati sam primjetila da su to uglavnom osobe koje mucaju. Nekako mi se čini da nema dosta priča koje bi možda olakšale život roditeljima čija djeca mucaju.

Govorim iz vlastitog iskustva.

Ja sam mama sada osmogodišnjeg dječaka koji sada završava prvi razred osnovne škole. Kako mi je drugo dijete primjetila sam neobičnosti u njegovom govoru vrlo rano. Svima sam pričala da on muca, ali svi oko nas su odmahivali rukom. Na moje inzistiranje sam tražila pregled kod logopeda u SUVAG-u.

Prošla sam SUVAG sa prvim djetetom radi izgovora glasa R pa sam već bila upoznata sa postupkom. Došli smo tamo i rekli su nam kako je on premali za bilo kakvu terapiju, ali na moje čvrsto inzistiranje su ga pregledali. Na kraju nam je logopedica rekla kako je odlično s njim surađivala, da je ispunio sve tražene zadatke iako je tada imao samo 3 godine. Potvrdila je moje sumnje ali mi tada nije znala reči da li će to mucanje s vremnom nestati ili nam ostaje “zauvijek”.

Ubacila nas je u program logopedskih vježbi i odlazili smo tako na vježbice čak po dva puta tjedna gotovo 3 godine. Međutim, meni kao roditelju to nije bilo dovoljno. Čitala sam i tražila odgovore na moja pitanja, jer jednostavno mislila sam da nije ovo dosta, on vježba tako dugo a ja zapravo neki veliki pomak nisam primjećivala. I tako smo došli do dr.Novosela u Varaždinu. Moj sin je tada imao 6 godina.

Dijelila ga je samo godinu dana od polaska u školu a on i dalje vidno muca. Nemoram Vam niti pričati koliko sam strahova tada imala. Dr. Novosel ga je pregledao i tada je nazvao svoju kćer dr. Tatjanu Novosel – Herceg koja ga je uzela kod sebe na vježbe. Njoj smo do neba zahvalni, jer uz njenu pomoć, naš trud i odricanja, pomaci su bili vidljivi već nakon intenzivnih dva mjeseca vježbanja. Sjećam se da ju je moj suprug kod prvog susreta pitao kada možemo očekivati prve rezultate, i tada nam je rekla na proljeće (bili smo kod nje u siječnju) i suprug pita iduće godine, ali naša teta Tanja nam kaže, ne nego sada na proljeće. Nismo mogli vjerovati, ali stvarno je tako i bilo.

Mi i dalje odlazimo na vježbice i kontrole kod nje, jednom u mjesec dana. I dalje intenzivno radimo doma, i masaže i tehnike disanja…… ma sve što smo tamo naučili i što nam treba…..Moj sin je sada drugo dijete. U školi se snašao odlično. Iznad svih mojih očekivanja i zamisli. Znam da je još dug put pred nama, ima on svojih dobrih i loših dana, ali svakim danom je sve bolji, svakim danom se sve bolje sam kontrolira i vjerujem da će mu daljnji životni put biti puno lakši.

Mama Marina.