Objavljeno 18. ožujak 2011 u kategoriji Savjeti za roditelje

Ljudski dodir kao ključ svega

Dodir. Nešto što djeluje tako jednostavno, lagano, ali ipak prenosi toliku količinu pozitivne energije i ljubavi da si ne možete zamisliti. Dodir djetetu znači više od bilo kakve riječi … puno više.

Znanstveno je dokazano da dojenčad koja su rođena prerano i mjesecima se nalaze u inkubatorima, pokazuju nevjerojatan pomak u razvoju mozga ukoliko ju netko dodiruje i miluje po leđima samo 10 minuta dnevno.

Čini se nevjerojatnim, ali tolika je snaga pozitivne energije ljudskog dodira. Ljudski dodir je neophodan za razvoj djeteta. Još veća bizarnost je ta da je dokazano ukoliko dojenčad ne primi ljudski dodir dosta dugo vremena – umrijet će … toliko je potreban ljudski dodir.

Koje to veze ima sa mucanjem pitate se? Ljudski dodir liječi sve, ulijeva pozitivnu energiju u dijete, potiče psihički razvoj i smanjuje stres. Stres je vrlo bitan faktor kod mucanja, jer postoje teorije ukoliko je majka proživjela stresne situacije za vrijeme trudnoće, djetetu je potreban samo jedan stresni događaj u životu da potakne mucanje.

Naravno, kao što i sami znate, taj stresni trenutak će doći kad-tad u životu. Nemojte slušati zablude kao što su da ne dižete dijete koje plače, da ga ne smirujete jer će ono postati „razmaženo“. To je upravo suprotno od onoga što djetetu treba i ta bi se djeca mogla vratiti na spavanje ili prestati plakati jer su „odustala“ i mozak im se jednostavno isključio što je način obrane od ranjivosti zbog toga što ih roditelji napuštaju, ali ostat će im implicitna sjećanja o svijetu kojemu jednostavno nije stalo do njih.

Čini se kako postoje dvije vrste sjećanja – postoji eksplicitno pamćenje, tj. sjećanje i pomoću njega se možete prisjetiti činjenica, međutim ovakav način pamćenja se ne razvija potpuno do 18 mjeseci starosti. Zbog toga gotovo nitko nema sjećanja prije 18 mjeseci starosti. Druga vrsta je implicitno sjećanje i to je emocionalno sjećanje zahvaljujući kojemu se emotivni utjecaji i djetetovo tumačenje tih emotivnih iskustava ukorjenjuju u mozgu u obliku živčanih sklopova koji su spremni okinuti bez obzira na izostanak specifičnog sjećanja. Primjera radi, ljudi koji su posvojeni često imaju doživotan osjećaj odbačenosti.

Zato majke, za vrijeme trudnoće izbjegavajte bilo kakve stresne situacije, jer osobno znam da je moja majka imala dosta stresova za vrijeme dok je bila u drugom stanju, i upravo mislim da je to pravi razlog zbog kojega mucam. Kasnije se dogodio samo jedan „klik“ koji je to mucanje i potaknuo.

Zapamtite, ljudskim dodirom možete puno toga nadoknaditi.