Objavljeno 28. veljača 2011 u kategoriji Samopomoć

Mucanje kao prepreka u životu?

Zašto misliti ako mucate da ne možete raditi za nas nezamislive poslove kao što su biti komentator na televiziji, spiker na radiju i sl.? Naravno, da biste to i ostvarili potrebna je velika volja i spremnost te ponajviše – vrijeme.

Postoje razne terapije koje su dokazale da mogu smanjiti, ali i totalno ukloniti mucanje. Osobno poznajem jednu osobu koja je jako mucala dok nije otišla na terapije.

Danas je odvjetnica i svakodnevno priča na telefone, vodi parnice pod velikim pritiskom i slične stvari.

Jednom mi je jedan pametan čovjek rekao „Najgore što možete napraviti jest postaviti sami sebi granicu“. Postavljanjem granice nad svojim sposobnostima ograničavate se, i nikad nećete znati za što ste zaista sposobni ako ne probate i ne „preskočite“ tu granicu. Taj čovjek koji mi je to rekao je rođen slijep na jedno oko. U svom životu bio je jedan od najboljih igrača stolnog tenisa u okolici Zagreba, igrao za svoju županiju nogomet (bio je golman), pročitao na tisuće knjige.

Zato si nikada nemojte postaviti granicu nad svojim mogućnostima. Mucate? Nema veze, ako volite posao u kojemu je pričanje svakodnevnica, dajte sve od sebe da to i radite. Pa i ako mucate dok ga radite, nije problem ukoliko shvatite da mucanje nije veliki problem i da Vam se nitko neće rugati. Ako Vam se i rugaju, to sve govori o njima kao osobama. Uzmite na primjer Žejlka Rohatinskog. Svako malo se pojavi na televiziji i muca, ali ne odustaje, pojavljuje se i dalje, opet i opet. Tu je primjer i Slavena Bilića koji vidno kontrolira svoje pričanje i svi Vi koji mucate to dobro vidite. Svaka granica je tu da se pomakne.
Zašto bih bio ograničen ako ja to ne želim? Nikada nemojte prihvatiti poraz.