Objavljeno 10. svibanj 2014

Mucanje kod sestrične ( 3,5 god )

Poštovanje,

Molila bih za vaše mišljenje i pomoć. Moja sestrična koja ima 3,5 godine je prije cca 2 mjeseca počela mucati. Na početku nam je sve izgledalo kao nedostatak riječi, uslijed uzbuđenog ili brzopletog govora, što smo smatrali tipičnom za ovu dob, ali unazad 7 dana situacija je katastrofalna.

Jako teško se izgovara i jednu riječ nez mucanja i što je najčudnije, iako joj niko ne ukazuje da govori pogrešno ili je opominje da ne muca, jako je svjesna mucanja i čak stavlja prstić na usta kako bi potpomogla goovor ili počinje šaptati. Mi se naravno ponašamo normalno, puštamo je da kaže što misli i ne silimo da ponavlja. U zadnjih 5 dana dijete je naglo promijenilo raspoloženje. Od veselog, radoznalog, razigranog djeteta povukla se u sebe i bez obzira na aktivnosti koje se njoj podređuju (zajednička igra, pjesma, ples,..) izgleda jako tužno i nesretno.

Priča jako malo i jedino želi crtati obzirom da tada ne mora pričati. Jako smo zabrinuti i molim za Vaše mišljenje i savjet. Mnogo sam čitala o temi i svjesna sam da je velika rijetkost da je dijete u toj dobi svjesno mucanja, ali napominjem da se radi o djetetu koje je i vidno inteligencijom mnogo iznad svoje dobi. Da li ste se susreli sa sličnim slučajem?

Molim za savjet.

Draga Tanja,

u odnosu majka-dijete sada je najbitnije da dijete osjeti ljubav, osobito zbog mlađe prinove u obitelji. Nama odraslima teško je ponekad prepoznati feedback od tako malog djeteta na naše ponašanje, geste, riječi… Bitno je zadržati normalne odnose koliko je to moguće, posvetiti malo više pažnje djetetu, igrati se s njom i uključiti ju u brigu oko male bebe. Mali od 7 mjeseci već je zainteresiran za uzimanje predmeta u ruke tako da zajedno mogu sudjelovati u aktivnostima igranja.

Ako imate kakvih pitanja, možete se uvijek javiti.

Lijep pozdrav,
Martina Galeković, prof.logoped