Objavljeno 31. svibanj 2014

#Pitanje

U zadnje vrijeme imam probleme sa govorom kada se uzbudim ili uzrujam,ili dok želim ubrzano nešto reći a teško mi je izreći riječi kao da imam neku blokadu, a dok kontolirano i normalno pričam tu i tam mi se desi da zamucam. Ponekad mi se desi kao da imam nekakvu krizu kad mi se malo pojača mucanje i malo teže pričam al uspijem nekako to iskontrolirati… Inače sam društvena i komunikativna osoba i volim pričati s ljudima i radi toga imam manjak samopouzdanja a htio bih se tog tereta riješiti već jedanput jer taj problem mi se javljao u nekim periodima svojega života….ako mi možete pomozite i dajte mi neki savjet kako bih se toga mogao riješiti.

Poštovani
za početak dobro bi bilo definirati situacije koje dovode do mucanja, pretpostavljam da su to neke za vas stresne situacije. Možemo ih nazvati stresori. Za vas je bitno pojačati svoju otpornost na stresore i razviti načine na koje ćete se boriti s njima. U skladu s time, možda će i biti potrebno modificirati ponašanje, kako ćete se pripremiti za te stresore; naučiti utjecati na samog sebe da i tada ostanete sasvim mirni… To je individualno za svakog pojedinca..
Ukoliko se približava neka stresna situacija možete ju započeti pjevušeći omiljenu pjesmu.
Direktna terapija mucanja uključuje vježbe disanja, produljenog izdisaja, izgovora sssssssssssss, šššššššš itd., oponašanje životinja, pjevanje… puno je tu zanimljivih i smiješnih stvari, možda vam nešto od toga može pomoći. Produljivanje samoglasnika u izgovoru, mijenjanje intonacije u govoru, zapravo IGRANJE  s vlastitim glasom. Probajte pa se javite 🙂

Pozdrav,

Martina Galeković