Mucanje na početk urečenice – emocionalno i osjetljivo dijete (3 godine)

Poštovani,

Molim Vas za savjet, imam trogodišnjaka koji u zadnjih par mjeseci muca. Mucanje je na početku rečenice nemože početi rečenicu bez mucanja i to bude baš jako.Inače je dosta emocionalno i osjetljivo dijete. Mislila sam da će možda proći s vremenom i nismo na to obraćali pažnju ali nikako ne ide na bolje. Kako sam trudna i uskoro očekujemo još jednu prinovu strah me da mu se zbog toga još ne pogorša..

Poštovana
s obzirom na problem koji opisujete moguće je da se radi o fiziološkom, pročitajte http://mucanje.com/fiziolosko-mucanje/.
Za vas kao roditelja je jako bitno strpljenje, da ne prekidate govor i  ne inzistirate na točnom izgovoru. Evo nekoliko savjeta općenito http://logoped-galekovic.webs.com/savjeti-za-roditelje

Djeca te dobi ne uključuju se u direktnu terapiju mucanja, radi se savjetovanje roditelja i okoline,  bitno je stvoriti opuštajuću obiteljsku atmosferu, bez obzira na umor, na novu bebu, pokušajte pružiti maksimalno pažnje koliko možete, pokušajte si organizirati jedan dan samo za vas dvoje, da se prošetate, odete u zoološki vrt ili nešto slično što će vas obadvoje obradovati. Iz iskustva znam da ovo može dulje potrajati i oboružajte se strpljenjem. Uvijek možete zatražiti savjet pedijatra ili logopeda ako uočite pogoršanje ili još neke promjene.

Srdačan pozdrav

Martina Galeković

Koja je Vaša priča?

Ukoliko mislite da nam možete pomoći, ili da imate priču, savjet ili članak koji bi mogao pomoći drugim posjetiteljima, slobodno nam ju pošaljite.

Također, svatko tko je zainteresiran može postati autor na portalu mucanje.com ukoliko je odgovoran, često posjećuje portal i ima smisla za pisanjem artikala.

Da bi postali autor, morate prvo napisati par članaka kako bi vidjeli da ste stvarno zainteresirani postati autorom. Nakon toga ćemo Vas kontaktirati želite li postati dio naše zajednice.