Objavljeno 27. listopad 2014 u kategoriji Razno

Profesori, učitelji – shvatite nas!

Često profesori nemaju razumijevanja za nas – osobe koje mucaju. Najgore nam je kada moramo pred cijelim razredom recitirati pjesme, držati prezentacije na fakultetu pred punom dvoranom, odgovarati usmeno i slično. Nedavno je na televiziji bila prikazana dokumentarna emisija o mucanju i primjer djevojke koja je morala promjeniti školu jer profesori nisu shvaćali njen problem. Profesori su joj davali jako loše ocjene jer eto – prilikom recitacije nije imala tečnost i izražajnost u govoru. Nakon što su se njeni roditelji nakon opetovanih problema žalili na njene ocjene, profesor je samo rekao “Kako se može derati po hodniku bez problema a recitirati ne može?”. Zbog ove priče odlučio sam napisati članak Vama – profesorima …

Idemo redom … Smatram da Vi kao profesori ( nevezano za mucanje ) imate dužnost i odgovornost da ukoliko učenik / učenica ima zdravstveni problem bilo kakvog oblika obavite kod kuće kratko istraživanje o dotičnom problemu. Da ste obavili istraživanje o mucanju vrlo brzo bi shvatili da osoba koja muca nema poteškoća u pričanju ( ili jako slabo ima ) kada se dere, pjeva, priča sama sa sobom, priča sa životinjama, šapuće, psuje itd. Da saznate ovu informaciju bilo bi Vam potrebno par minuta pretrage ne Internetu.

Ukoliko primjetite problem ovakve ili drugačije vrste, trebali bi učenika / učenicu poslati kod školskog logopeda da ustanovi dijagnozu. Ako ste već u stanju procjeniti da se učenik / učenica “folira” i muca samo kada treba, onda ste u stanju i procjeniti da se za Vašu konačnu procjenu treba konzultirati i stručnija osoba od vas – logoped.

Zašto bi se učenik uopće izlagao javnom sramoćenju i mucalo namjerno pred cijelim razredom? Vjerujte, sigurno ne zbog odgode usmenog ili bolje ocjene. Nema te ocjene koja bi zamjenila sramotu pred cijelim razredom (pa i sami ste bili dijete i znate da u tim godinama ima puno važnijih stvari od ocjena u školi).

Ako Vam dođe roditelj i ukaže na to da mu dijete muca – trebali bi to prihvatiti. Zašto bi roditelj lagao da mu dijete muca?

Obavite razgovor sa učenikom nasamo. Pitajte učenika koliko mu smetaju javni nastupi i probajte ga tu i tamo poštedjeti od njih. Po vlastitom iskustvu zaključio sam da nije dobro baš uvijek popustiti i ne ispitati učenika pred cijelim razredom jer nekada sam htio odgovarati i podjeliti svoje znanje pred svima a nisam imao hrabrosti i trebalo me je malo pogurati da se odlučim ipak odgovarati pred svima. Probajte procjeniti kada je vrijeme za to.

Zna se dogoditi kada profesori misle da se ne znamo izražavati, da smo manje inteligentni od drugih ali to nije istina. Takvu sam situaciju imao u srednjoj školi gdje mi profesorica nije vjerovala da sam baš ja napisao školsku zadaću. Na kraju je ipak popustila i ocjenila me. Nemojte misliti ako se krivo izražavamo da to činimo jer ne znamo koristiti prikladnije riječi u tome trenutku. Razlog je jednostavan – koristimo riječi koje su nam u tome trenutku najlakše za izgovoriti.

Za kraj – nisu svi profesori “loši” prema nama. Iskreno, osobono sam imao dosta sreće i kroz svoje školovanje nisam imao većih problema te su me većinom profesori shvaćali. Međutim, dosta sam puta već čuo žalbe na profesore i bilo bi jako lijepo kada bi barem obavili kratko istraživanje o mucanju i kako se postaviti prema učeniku / učenici koja muca. Iskreno, mislim da bi Vam to trebalo biti u opisu Vašeg posla …